![Drosophila melanogaster](/media/lib/66/drosophila-melanogaster-f8ce1f927aa2a0b1e1753334fd6c5fd1.jpg)
Muszka owocówka udoskonaliła algorytm komputerowy
14 stycznia 2011, 12:36Muszka owocówka, którą, jak się wydaje, dobrze poznaliśmy, znowu zaskoczyła naukowców pokazując, jak mało pomysłowi są ludzie w porównaniu z naturą. Owad wykorzystuje niewielkie podobne do włosków struktury do odbierania bodźców zewnętrznych, a struktury te są zorganizowane w sposób jednocześnie niezwykle prosty i niezwykle efektywny.
![](/media/lib/79/boja-965b8fadb497f7d421d8024bcbeca15e.jpg)
Bakterie wspomagają pomiary temperatury
28 czerwca 2011, 12:09Naukowcy pracujący dla Marynarki Wojennej USA i Korpusu Marines znaleźli proste rozwiązanie problemu wykonywania pomiarów temperatury wód oceanicznych. Opracowali oni urządzenie, które można zanurzyć na zadaną głębokość, pozostaje tam całymi tygodniami, miesiącami albo latami i w oznaczonym czasie wynurza się - a wszystko bez konieczności używania przez nie energii elektrycznej.
![](/media/lib/59/jajko-f6a4c4ba85a05310c2242f95d2a15b10.jpg)
Senny? Sięgnij po białko, nie po cukier
17 listopada 2011, 09:14Wiele osób, gdy dopada je popołudniowa senność, a drzemka w biurze lub na uczelni jest przecież wysoce niewskazana, sięga po coś słodkiego. Okazuje się jednak, że to nie cukier, ale białko podtrzymuje stan czuwania oraz reguluje wydatkowanie energii, sprzyjając zachowaniu szczupłej sylwetki.
![](/media/lib/110/n-snieg-e8fd2bfcb26449cc24f2b277eae30d0c.jpg)
Empatia nie obejmuje przeciwników politycznych
3 kwietnia 2012, 12:15Próbując postawić się w czyjejś sytuacji, często stwierdzamy, że druga osoba czuje się tak jak my. Dotyczy to zwłaszcza nieprzyjemnych stanów wisceralnych, np. przejmującego zimna. Okazuje się jednak, że w takim rozumowaniu istnieją polityczne ograniczenia: ktoś reprezentujący przeciwną opcję, nie może się czuć tak samo...
![](/media/lib/119/n-pekniecia-841cb78148a2e1bfda15e129247531e8.jpg)
Śmiertelne ocieplenie
19 października 2012, 10:09Globalne ocieplenie pozostawi po sobie przegranych i wygranych. Jedne gatunki znikną, inne zwiększą lub zmienią swój zasięg. Badania naukowców z Chińskiego Uniwersytetu Nauk o Ziemi, University of Leeds, Uniwersytetu z Grazu i Universitat Erlangen-Nurnberg pokazują, co może się stać w przypadku skrajnego zwiększenia się temperatur
![](/media/lib/157/n-nowa-nerka-650bc82f2a673b44b6c74035bdbd5777.jpg)
Odtworzona nerka działa, ale trzeba ją jeszcze ulepszyć
15 kwietnia 2013, 11:57Dzięki zabiegom bioinżynieryjnym zespołu z Massachusetts General Hospital (MGH) udało się uzyskać zastępnik szczurzej nerki, który działał zarówno po podłączeniu do aparatury laboratoryjnej, jak i po wszczepieniu do organizmu zwierzęcia.
![](/media/lib/171/n-wydrymorskie-3d8993f55acb6fa10a4d0445d223d892.jpg)
Wydry ratują trawy morskie
27 sierpnia 2013, 13:20Naukowcy badający zanikanie i ponowne odrodzenie się traw morskich w Elkhorn Slough odkryli, że kluczowym warunkiem odrodzenia środowiska przyrodniczego był powrót na te tereny wydr morskich. Trawy morskie, które chronią wybrzeża i są bardzo ważnym habitatem dla ryb, zanikają na całym świecie
![](/media/lib/87/n-mlotek-sedziowski-6d3c5c25bae306634a6e801ea8be345b.jpg)
HTC kończy spór z Nokią
10 lutego 2014, 08:49Nokia i HTC zawarły umowę kończącą długotrwały spór patentowy. Spór, który toczył się przed sądami na całym świecie. Nieoficjalnie mówi się, że HTC zdecydowało się na wykupienie licencji na patenty Nokii.
![](/media/lib/196/n-strukturalnysuperkondensator-7c7495ca48ae1fb947a91613bed9a15b.jpg)
Obudowa i bateria w jednym
29 maja 2014, 09:56Dzięki pracom uczonych z Vanderbilt University w przyszłości możemy pozbyć się tradycyjnych baterii i akumulatorów z urządzeń elektrycznych. Świeżo upieczony magister Andrew Westover i profesor Cary Pint pracują nad materiałem, który jednocześnie może być np. obudową smartfonu i zapewniać mu energię potrzebną do pracy.
![](/media/lib/209/n-spaghetti-347ac8cc060d584a5b30e0e859dac381.jpg)
Makaron jak polimery pierścieniowe
2 grudnia 2014, 12:44By lepiej zrozumieć polimery pierścieniowe, dwaj włoscy naukowcy Davide Michieletto i Matthew S. Turner udali się do kuchni. Z 2 jaj i 200 g pszennej mąki uzyskali nowy rodzaj makaronu o nazwie anelloni, który po ugotowaniu i wrzuceniu do naczynia plącze się bardzo podobnie do polimerów pierścieniowych.